Sunday 17 November 2013

RESEPI UDANG GALAH MASAK SAMBAL WANGI



sumber google sebab x sempat ambil gambar da licin

Bahan-bahan 
( 6 orang )

1 kg udang galah
2 biji bawang besar ( di mayang halus )
6 biji bawang kecil/india ( dikisar )
4 ulas bawang putih ( dikisar )
3cm halia ( dikisar )
1 batang serai ( dikisar )
3cm lengkuas ( diketuk )
2 sudu besar sos tomato
3-5 pokok daun sup & daun bawang
minyak masak,
gula dan garam ikut citarasa
15-24 batang cili kering ( di kisar )

 Cara-cara 
tumiskan bawang yang telah di mayang sehingga layu,
kemudian masukkan semua bahan-bahan yang di kisar dan tumis sehingga garing ( untuk mencepatkan cili garing masukkan sedikit gula) 
setelah bahan yang di tumis garing,
masukkan lengkuas dan sos tomato, serta gaul sehingga sebati kemudian masukkan udang yang telah dibersihkan ( sekirangnya udang mempunyai telur, jangan buang masukkan sekali kerana ia membuat sambal lebih enak ) dan garam secukup rasa, masak sehingga air yang di keluarkan udang kering. akhir sekali setelah sambal masak, tutup api dan taburkan daun sup daun bawang... hidangan siap untuk di makan

1 comment: