sumber google sebab x sempat ambil gambar da licin
Bahan-bahan
( 6 orang )
1 kg udang galah
2 biji bawang besar ( di mayang halus )
6 biji bawang kecil/india ( dikisar )
4 ulas bawang putih ( dikisar )
3cm halia ( dikisar )
1 batang serai ( dikisar )
3cm lengkuas ( diketuk )
2 sudu besar sos tomato
3-5 pokok daun sup & daun bawang
minyak masak,
gula dan garam ikut citarasa
15-24 batang cili kering ( di kisar )
Cara-cara
tumiskan bawang yang telah di mayang sehingga layu,
kemudian masukkan semua bahan-bahan yang di kisar dan tumis sehingga garing ( untuk mencepatkan cili garing masukkan sedikit gula)
setelah bahan yang di tumis garing,
masukkan lengkuas dan sos tomato, serta gaul sehingga sebati
kemudian masukkan udang yang telah dibersihkan ( sekirangnya udang mempunyai telur, jangan buang masukkan sekali kerana ia membuat sambal lebih enak ) dan garam secukup rasa, masak sehingga air yang di keluarkan udang kering.
akhir sekali setelah sambal masak, tutup api dan taburkan daun sup daun bawang... hidangan siap untuk di makan
Salam
ReplyDelete